Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

8. 10. 2010.

Varivo od graška sa kuglicama od mesa

Nisam volela grašak kao mala, ma nikako, ni da pomirišim! Ni čorbast, ni gust, ni sa mesom, ni bez, nije bilo šanse da ja jedem te zelene kuglice! Onda jednom prilikom, već negde u srednjoj školi, drugarica me pozove na ručak. Na meniju dinstane juneće šnicle i grašak! Kad nisam pala sa stolice! Rekoh sebi, lepo Shacky, sad ćeš ostati gladna! Međutim, taj grašak je bio pripremljen na malo drugačiji način nego što ga je spremala moja mama. Bio je gusto skuvan samo sa dodatkom brašna, bez ostalih začina tipa mlevene paprike i šta već treba tu da ide. Njena mama je insistirala da probam. Koliko god se nećkala morala sam da probam, da se žena ne uvredi! Na moje iznenađenje te zelene kuglice u belom sosu su bile vrlo ukusne. Znam da sam jela grašak i mislila u sebi "eh, da me moja mama sada vidi, u top bi me stavila"! Ipak, prenela sam joj svoje oduševljenje dotičnim receptom i onda je i ona počela da mi sprema isti takav grašak. Kako je vreme prolazilo, grašak se ustalio u mom jelovniku, a i ja sam počela da kuvam. Znate kako kažu "pihtije dolaze sa godinama" tako sam i ja počela na kraju da kuvam grašak sa svim onim dodacima i začinima. Nekada sa mesom, nekada bez, a probali smo i sa griz knedlama i nije loše. Palo mi je napamet da probam sa kuglicama od mlevenog mesa i vrrrlo je dobra kombinacija! Uzgred budi rečeno, moje starije dete ne jede grašak uopšte, odbijao ga je još kao beba. Nisam ga terala da jede, niti ga sad teram, znam da će jednom negde da ga proba, možda spremljen malo drugačije i da će mu se svideti!



Potrebno je:
-500g graška
-1 glavica crnog luka
-1 šargarepa
-so, biber, mlevena paprika, mešavina začina
-1/2dl ulja
-5dl vode
-1 kašika brašna
-300g mlevene junetine
-vorčester (worcestershire sauce)

Način pripreme:
Mleveno juneće meso posoliti, dodati pola kašike vorčestera i izmesiti rukom pa ostaviti pola sata da odstoji u frižideru.
Crni luk i šargarepu iseckati i  staviti na vrelo ulje da se dinsta. Kada povrće malo omekša dodati grašak i naliti vodu. Ostaviti da se krčka. Na pola kuvanja, kada voda malo ispari, ubaciti u grašak loptice formirame od mlevenog mesa. Jedna loptica je formirana od količine mesa koliko stane u jednu kafenu kašičicu. Sve zajedno krčakti dok se grašak ne skuva. Na kraju u jednu šolju razmutiti kašiku brašna sa 1dl vode i dodati u jelo da se poveže, posoliti, pobiberiti, dodati mešavinu začina i malo mlevene paprike.
P.S. I ja sam se plašila da će se kuglice raspasti bez dodatka jajeta i/ili hlebnih mrvica, ali,kao što vidite, nisu se raspale!



PRIJATNO!

3 коментара:

  1. Odlično ! Često jedem varivo od graška ali sa komadićima mesa, krompira i mrkve.
    Okruglice su super , sviđa mi se !!

    ОдговориИзбриши
  2. a vidiš ja sam oduvijek obožavala grašak, na sve načine i još uvijek je tako
    ovo tvoje varivo jako privlačno izgleda

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!