Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

31. 10. 2010.

Halloween ili bundevice i bundevare


 Imala sam stotinu ideja šta bih i kako mogla pripremiti za Halloween. Nisam nikada pre pridavala značaj tom datumu, a sad mi se ipak učinilo interesantnim za decu pa sam rešila da upriličimo jedan mali parti.
Kako kod mene ništa ne može da prođe bez baksuza tako je bilo i ovaj put. Prešpartala sam pijacu i još pola sela u potrazi za bundevom za lampu i nigde je nisam našla. Ima, naravno, da se kupi kriška za pečenje ili rendana za poslastice, ali celu nisam uspela da nađem. Rekoše mi posle da sam trebala da je nabavim pre 2 nedelje kada se kod nas održalo neko takmičenje u veličini tih bundeva jer posle više nema.
Posle svega rešila sam da nabavim keramičku!
Elem, da bi nam parti bio u fazonu rešili smo da napravimo bundevice. Uz svesrdnu pomoć supruga koji ima malo više dara za oblikovanje od mene, uspeli smo da od obične plazma torte napravimo pravu strašnu halloween tortu!
Obložena je narandžastim fondanom, od kojeg su napravljene i bundevice, duhovi od belog a šišmiš i pauk od crnog fondana. Ipak smo posle svega bili zadovoljni količonom strahote koju uliva naša torta :)




Ako već nemamo bundevu to ne znači da ne možemo da imamo bundevaru!
Malo mi je dosadila ona obična bundevara sa tankim korama itd. koju manje-više svi pravimo. Ovog puta sam se odlučila za Američku pitu od bundeve ili Pumpkin pie za koju orginalni recept možete videti OVDE.




Potrebno je:
*za testo:
-175g brašna
-1/2 kašičice soli
-113g putera
-1 kašika šećera
-30-60ml hladne vode
*za fil:
-3 jajeta
-425g ribane bundeve
-120ml slatke pavlake
-110g smeđeg šećera
-1 kašičica cimeta
-1/2 kašičice đumbira
-na vrh kašičice muskatnog oraha
-1/2 kašičice soli

Način pripreme:
Izraditi puter sa šećerom pa umešati so i brašno. Kada počnu da se stvaraju grudvice lagano doliti potrebnu količinu vode. I dalje mrvičasto testo presuti na radnu ploču, stiskanjem rukama formirati loptu, malo spljoštiti i prekriveno providnom folijom ostaviti u frižider na pola sata.
Ohlađeno testo razviti u krug pa ga prebaciti u pleh sa reckavim ivicama i odseći višak koji visi preko krajeva pleha. Ponovo ga staviti u frižider na pola sata.
Za fil umutiti jaja sa šećerom, doliti slatku pavlaku, dodati bundevu i začine pa fil izručiti na testo.
Peći na 180 stepeni 30 minuta.
Od preostalog testa napraviti grudvu, razviti je oklagijom pa napraviti kriške koje odgovaraju veličini pleha.
Pitu izvaditi iz rerne, rasporediti kriške testa odgore i vratiti na pečenje još 25 minuta.
Pečenu pitu pre serviranja potpuno ohladiti.



PRIJATNO!

8 коментара:

  1. Bravo, bravo, bravo! Eh, što nisam dete! U naše vreme toga nije bilo, kako kažu naši stari! Svaka čast na pomoći koja je stigla od muške strane. I moj suprug je strpljiviji od mene za te sitne stvari, ali sumnjam da bi mi u ovome pomagao! Lep praznik za decu! A bundeva, eto vidim sve hrvatske blogerice samo prave sa bundevom nešto, a kod nas kao da živimo na nekom egzotičnom ostrvu bundeva se malo jede i ima malo vrsta. Odlično!

    ОдговориИзбриши
  2. @Tina V.: hehehe, malo je kao iz crtanog filma :)))
    @Jelena: i ja sam primetila da je kod nas bundeva prilično zapostavljena, ustvari ne kuva se više sezonski jer, valjda, sad svega ima preko cele godine pa nije interesantno. Ja lično nisam ljubitelj bundeve u slatkom izdanju ali ukućani vole pa pravim, a slano još ništa nisam probala.Obzirom da nam je pravljenje tortice bilo vrlo zabavno mislim da ćemo, na radost dece, ovaj dan uvrstiti u obavezan svake naredne godine.

    ОдговориИзбриши
  3. Tortica bas slatko izgleda...upsss,"strasno", hehe!;))) Mi nekako nemamo obicaj da nesto posebno obelezavamo ovaj praznik, ali me svaki put oduseve mastoviti keksici i razne djakonije koje druge blogerice naprave...verujem da ste se sjajno zabavili dok ste pravili ovu torticu i da su klinci uzivali!;)))

    ОдговориИзбриши
  4. :)), ja imam problem s bundevama, one jedu mene, taman valjda nekako u duhu Hallowena :), ali svaka čast suprugu ako su ukrasi njegovi. Vrhunski rad! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo me je oduševilo. Ispod ovog prekrasno urađenog šeširića još bolji sadržaj. Sigurno su dječica bila oduševljena, ko ne bi bio?

    ОдговориИзбриши
  6. Torta je genijalna a i pita bundevara mi se jako sviđa ! Svaka čast za ukrašavanje torte, suprug je zbilja super pomogao, odlično i jako lijepo izgleda !!

    ОдговориИзбриши
  7. Halloween je jedan od mojih omiljenih praznika i vrlo cesto napravim sitne kolace i tortu za taj dan naravno sa STRASNIM stvarima ali nikad mi nije palo napamet da ukrasim i pitu zaista izvrstan recept i divno ukrasena pita bundevice su posebno ljupke nadam se da su se svidele i malisanima

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!